Omgång 14: IFK – Mjällby AIF 4-2 (3-1)

För drygt en vecka sedan, förra måndagen, så spelade IFK hemma mot Mjällby – precis som rubriken indikerar. Vädret var jättefint, soligt och skönt. Enda nackdelen när det är så soligt är att man måste skugga ögonen trots solglasögon. Men men, det finns väl värre problem… Det var första veckan efter midsommar, så många kanske var iväg ännu eller något sådant. Någon annan förklaring till att det endast kom 8594 personer till GU är svår att hitta då IFK toppar tabellen, vädret är kalas och ett halvbra lag stod för motståndet. En riktigt dålig publiksiffra för en IFK-hemmamatch. Nåväl, det var ändå god stämning på läktarna. Klacken såg lite gles ut en stund innan match, men tog sig rätt bra lagom till avspark.

IFK startade enligt följande: Alvbåge – Emil – Hjalmar – Dyrestam – Adam – Sobralense – Haglund – Jakob – Sam Larsson – Söder – Hysén. Har tänkt på det att jag kanske skriver uppställningen fel, Dyrestam brukar nog spela högermitt i försvaret, men orka bry sig. Hur som haver, IFK började inte direkt bra i den här matchen. I de flesta andra matcher som vi har sett på plats så har IFK tagit tag i spelet ganska omgående och åtminstone pressat på ganska frenetiskt. I den här matchen så var det snarare Mjällby som var mest heta i början. Två känslor växte fram under matchen, nej tre. 1) Det här ordnar sig, 2) Adam känns lite svajig på vänsterbacken, 3) Hjalmar borde verkligen inte få spela i IFK:s A-lag. Angående den tredje punkten så ok, han är faktiskt ganska bra i de defensiva lägena, han är rätt följdsam i löpningar och så. Men nej… han kan ju inte spela bollen. I ett fall av tio så slår han en passning längs marken framåt i plan, de övriga nio lägena tjongar han upp bollen både hit och dit. Nä, Hjalmar alltså… Mjällby kändes som sagt hetare i början, och redan i den 9:e minuten var det dags för en första kalldusch. En MAIF:are använde Adam som rundningskona till höger utanför straffområdet (Adam som gick bort sig totalt), skar in och passade snett bakåt till Mjällbys skyttekung denna säsong, Kristian Haynes. Denne tofflade iväg ett skott mot mål som touchade Hjalmar – vem annars? – och ställde Alvbåge i IFK-målet (som annars hade tagit den). 0-1 och det kändes bara som ”vad var det som hände där?”. Efter målet så arbetade dock IFK in sig i matchen igen och tog över spelet. I den 26:e minuten slår Söder – som var riktigt bra idag – ett inlägg på volley som Hysén stångar sig fram till och nickar fint mot ena stolpen. Asper gjorde dock en ännu finare räddning. I den 29:e minuten kommer i alla fall till sist ett kvitteringsmål; Sobralense (som också var bra idag) kroppsfintar MAIF:s vänsterback som går helt bort sig och sprintar ner mot kortlinjen. Han slår ett perfekt inlägg – hårt och lite lätt skruvat bort från målvakten. Där dyker han upp igen, Hysén, och den här gången missar han inte. Med en språngnick som liknade den Henrik Larsson gjorde i ett EM (2004?) någon gång så sätter han 1-1. Efter målet var det bara IFK, man kommer runt på kanterna mycket bättre, och även centralt. Man spelar ut Mjällby. En hörna från Hysén i den 31:a minuten nickas till utkanten av straffområdet där Sam Larsson drar till ett bra skott direkt. Asper klarar skottet med en fotparad men inte bättre än att Haglund kan snappa upp returen och trycka in bollen i mål. Han gör alltså mål för andra matchen i rad, det femte totalt. Den här säsongen har man sett lite andra kvaliteter hos Haglund än bara kamp och slit. IFK fortsätter att dominera, Hysén får en hyfsad chans efter ett inlägg från Söder. Sedan kommer också 3-1, ganska logiskt. Söder bryter i den 43:e minuten ett katastrofalt uppspel från en av Mjällbys mittbackar, ser en Hysén som sin vana trogen löper i djupled och slår en perfekt passning. Ensam mot mål (en back kommer löpandes in mot Hysén i avslutningsläget) så gör Tobbe det väldigt kyligt, han väntar ut målvakten och ”fliprullar” den bredvid Asper och in i mål. Bollen rullar retsamt långsamt in i det tomma målet, himla snyggt… ett klassmål, som kommentatorn på C Moore sade.

Känslan inför andra halvlek var bra, IFK hade dominerat stort de sista femton minuterna av första halvlek och ledde tryggt. Direkt efter en minut i andra så kom dock kvällens andra kalldusch… Mjällby slog ett inlägg centralt mot IFK:s straffområde som nickades bort och togs hand om av Sobralense. Han ville göra för mycket själv och blev av med bollen. Mjällby spelade sig ut på vänsterkanten och slog ett inlägg längs marken. Inne i straffområdet fanns en enda Mjällbyspelare som missade bollen, men det gjorde inte Hjalmar. I ett ohotat läge sätter han fram foten och stöter väldigt behärskat bollen i eget mål. 3-2 och matchen fick lite nerv igen. Hjalmar alltså… i samband med självmålet så började IFK-klacken att sjunga på Hjalmar Jonsson-låten… han är trots allt ändå omtyckt. Spelet efter målet blev lite nervöst, det kändes som att IFK inte riktigt litade på sin backlinje med Hjalmar och Adam som förgrundsgestalter. Söder och Hysén var dock bra genom hela matchen och i den 51:a minuten skjuter Söder ett farligt skott från utkanten av straffområdet som Asper får kasta sig på för att rädda. I den 55:e minuten så kommer istället Mjällby i ett farligt läge; ett inlägg längs marken från Henderson (eller nåt) går bakom IFK:s backlinje och där kastar sig Haynes fram för sitt andra mål. Han stöter bollen mot mål från nära håll men Alvbåge gör en finfin fotparad och kniper sedan bollen. Efter det så radar istället IFK upp chanser; först skjuter Sam ett skott som Asper lämnar retur på men han hinner ta den precis innan Hysén kommer åt bollen. Därefter skjuter Söder (han sköt mycket idag igen) ett skott som smet strax utanför Aspers vänstra stolpe. Runt den 60:e minuten tar man av Adam och sätter istället in Logi Valgardsson. ”Hmm” tänkte C. och jag, ”det här lovar inte gott”. Med Logis förra säsong i färskt minne så hade vi all anledning att vara oroliga. Så blev det dock inte, Logi spelade jättebra och skapade stor oreda i MAIF-försvaret med sina offensiva löpningar. I 62:a minuten höll så när en sådan löpning på att skapa 4-2; Söder spelade inåt mitten till Hysén som direktskarvade in bollen i straffområdet där en smygande Logi hade löpt in. Logis avslut räddades dock av en utrusande Asper, men det var ett väldigt fint anfall. IFK spelade riktigt bra nu, med fint passningsspel och många offensiva löpningar. Man pressade tillbaka Mjällby, som inte hade så många mer chanser än Haynes tidigare läge. Söder var i kanonform den här matchen, med mängder av bra, öppnande passningar och bra avslutsförsök. Asper höll dock tätt och på så sätt spänningen vid liv. I den 72:a minuten samspelade återigen Söder och Hysén; Söder passade till Hysén i offensivt läge utanför straffområdet, Hysén drog sin gubbe och kom i princip fri med Asper. Målvakten rusade dock även denna gången ut och täckte ytan för Hysén som försökte sig på ännu en fräckis (en löst placerad boll vid ena stolpen). I den 77:e minuten kom Mjällbys sista stora kvitteringschans; återigen så slogs ett inlägg in bakom IFK:s backlinje, denna gången i luften. Framrusandes kom så klart Haynes (bästa bortaspelaren) och nickade, men avslutet gick över ribban. Istället fortsatte IFK att pressa på för ett avgörande mål, bl.a. hade inbytte Stiller ett bra nickläge innan till slut spiken i Mjällbykistan kom genom Söder. Logi slog ett långt svepande inlägg över samtliga Mjällbyspelare och där fanns Robin. Han tog ner bollen som studsade lite och lyfte den sedan kyligt över en (som vanligt) utrusande Asper. Ett mycket snyggt mål och ridå för Mjällby. Skönt för Söder att återigen, andra matchen i rad, få göra mål. Han var riktigt, riktigt bra idag. Som jag har väntat på att han ska komma tillbaka igen… han är så himla skicklig, men har inte haft något självförtroende alls. Nu har han det igen och då märks han direkt.

Efter matchen kändes det riktigt bra. IFK spelade ett väldigt bra passningsspel, med många fina kombinationer, och körde verkligen på – trots tidigt underläge. Dessutom vek man inte ner sig när Hjalmar skickade in bollen i eget mål, även om det kändes lite nervöst där ett tag. Bra idag var så klart anfallsparet Hysén (2+0) och Söder (1+1), samt även Alvbåge (chanslös på målen), de båda innermittarna, Sobralense, Sam, den inbytte Logi… ja, de flesta var bra idag. Alla utom Hjalmar, typ… efter den här matchen så är det ett långt uppehåll. Nästa match är inte förrän om, i skrivande stund, en knapp vecka. Då väntar värste konkurrenten i år, HIF, på bortaplan.

Det här inlägget postades i Allsvenskan 2013. Bokmärk permalänken.