Glasgow, dag två – Utforskning av närområdet

I morse så ringde väckarklockan kl 08.01 lokal tid, alltså hög tid att gå upp. Sov lite oroligt inatt pga. diverse saker. Bland annat för att man med jämna mellanrum hör ett dovt muller (antagligen tågljud från närliggande stationen Charing Cross), samt för att det vid två-tiden kom en hel hjord med människor inklapprandes. Verkar som att vissa endast åker utomlands för att festa loss… på en torsdag dessutom. Kasst… hederligt folk vill ju sova. Somnade i alla fall snabbt om…

Efter att ha legat kvar och dragit oss lite i sängen, är ju ändå här för avkoppling, tog vi en välgörande dusch. Därefter var det dags att inspektera vad hotellet hade att erbjuda i frukostväg. Alltid spännande… vi läste igår att hotellet på senare tid har ändrat till en ”continential breakfast”, vilket innebär en förenkling av frukosten. Detta för att kunna erbjuda bättre priser… och visst, priset för tre nätter på hotellet är helt överkomligt (ca 1800 kr). Frukosten var helt okej ändå, man erbjöd kaffe (hade en epsressomaskin), te, juice, croissant, muffins, rostat bröd och frukt. Det funkar… brödrosten var dock lite knepig. Engelsmän… eller skottar… alltså. Vädret idag var lite mulet och regnsjukt, duggregnade lite lätt under frukosten. Tur man är från Västkusten, då är man van vid sådant väder…

Efter frukosten så var det dags att förbereda sig inför dagens strapatser. Gick därför till hotellrummet och slog på tv:n… har ju ingen hemma. Det verkar som att de på en av kanalerna visar ”Emmerdale” för jämnan, till C:s stora glädje… igår kväll visade de nämligen också denna mycket seglivade serie… hur som helst, vi var inte i Skottland för att se på tv så ganska snart hade vi kommit iväg. Eller snart och snart, allt är relativt… klockan var bara elva när vi kom iväg. Eftersom vädret var som det var (mulet, regnigt och blåsigt) så var det ju en perfekt dag för att snoka i alla affärer som vi såg igår kväll. Vi följde våra fotspår (som dock inte syntes) från igår och gick upp längs Elmbank St till Sauchiehall St. Varenda affär värt namnet fick under de närmaste två timmarna en påhälsning av oss… inte för att vi köpte något direkt, gick bara runt och snokade. Det kändes direkt att vi stod ut lite från lokalbefolkningen… folk verkar inte vara kloka där, trots att det endast var runt 3-5 grader varmt så gick man runt i vad som närmast liknade vårkläder. Tunna jackor, om ens det, och lätta skor… där gick vi runt i våra vinterjackor (när vi åkte hemifrån så var det runt 6 minus…) och tyckte att det var rätt gött. Såg bara några enstaka, säkert turister, som hade på sig vinterkläder…

Framåt ett-tiden, efter att ha avverkat en hel massa affärer, så hade vi arbetat oss till ett stort shoppingcenter – Buchanan Galleries. Då vi var rätt hungriga, man blir det av att springa runt i affärer, var det dags att söka upp något matställe. Jag kände mig lite småstressad, vi hittade inget direkt alls bra matalternativ… efter mycket om och men så bestämde vi oss i alla fall för ett asiatiskt alternativ – Eastern Treats. Det är en liten snabbmatsrestaurang som ligger inklämd mellan två andra Blev varsin portion med ris och currykyckling där… gött, även om jag inte orkade allt. Vilket jag fick höra senare… efter att ha testat en fräck maskin som fördelade antibakteriellt skum så var vi på väg ut igen. Hade mycket av shoppingdistriktet kvar att klara av… gick, via en del affärer, ner längs Buchanan St mot Argyle St (ytterligare en gata med mycket affärer). En bit in på Argyle St fick C. något drömskt i blicken, där låg nämligen Debenhams… många kvinnors Mecka… efter att ha kollat lite i den affären så blev dock C. lite besviken, de hade inte så mycket fina kläder just nu. Lite kasst… klockan hade börjat lida fram mot tre och vi var ganska trötta båda två. Dags att vända tillbaka mot hotellet för en stunds vila…

Vi gick tillbaka längs Buchanan St och köpte lite proviant på en lokal Sainsbury’s affär (gillar den kedjan). Yoghurt, frukt, choklad och chips var tänkt att pigga på oss till eftermiddagen/kvällen. Testade en ny väg till hotellet, nämligen via Bath St till Elmbank St. Alla gator är så väldigt raka och fina i Glasgow… vi lärde oss tack vare detta snabbt att hitta. Åtminstone i centrala Glasgow… Väl tillbaka på hotellet så försökte vi hitta en karta över stadskärnan, men lyckades inte med detta. Istället blev det lite mellanmål (yoghurt och frukt), vila och ”Come dine with me” (originalet som TV4 har härmat efter). Gött att ta igen sig lite efter en hård dag i diverse affärer…

Tidig kväll stack vi ut igen för att fortsätta vår utforskning av närområdet. Det blev snabbt mörkt i Skottland, runt fyratiden, så jag tog inte med mig kameran på kvällarna. Detta ledde till att en hel del mindre kort kunde tas… lite synd, men men. Vi följde Elmbank St uppåt Sauchiehall St igen men fortsatte sedan uppåt Garnet St. Denna gata ledde upp mot Garnet Hill, en liten höjd strax ovanför Sauchiehall St. Kul att se lite annat än de stora shoppingstråken också… det vi fick se uppe på Hill St var bostadshus, skolor och kyrkor. Kände där en väldigt säregen doft… något som vi efter lite diskuterande bestämde oss för att vara doften av Haggis, skottarnas (och skottornas) nationalrätt. Luktar inte direkt gott… Det räcker hur som helst att man kommer lite bort från de stora gatorna för att se att Glasgow är ganska ”ruffigt” av sig. Då menar jag att husen är lite lätt förfallna, smutsiga osv osv. Sophanteringen var något märklig också… på eftermiddagarna/kvällarna låg det högar med sopsäckar ute på gatorna, antagligen i väntan på att bli upplockade av sopgubbar (för de var borta på morgonen). Här och där stod containrar uppställda, så att folk kunde slänga sitt (till synes osorterade) avfall där. Lite dåligt… återvinning verkar inte ha slagit riktigt i Skottland ännu. Vi följde i alla fall Hill St till Rose St och vandrade längs denna ner mot Sauchiehall St igen. Trevligt att få rört på sig lite kontinuerligt, i promenadform, och inte bara i intervaller (in och ut i affärer). Nu så här på kvällen var det lite dimmigt ute och ganska rått väder. Detta hindrade dock inte Glasgowborna från att gå runt ganska tunt klädda, ibland såg vi till och med sådana som gick i shorts (!)… många var i rörelse ikväll, det var ju ändå fredag. Vi såg många som var på väg ut för att söka förströelse på någon krog eller så. Själva var vi mest ute efter att se oss omkring lite till och sedan så småningom hitta ett hyggligt matställe.

Vi gick ner längs West George St mot George Square. Det finns, som sagt, restauranger överallt… men eftersom det var fredag kväll så var det många ställen som var helt knökfulla. Gick till slut in på en pub som från gatan verkade ganska lugn… men när vi väl kom in… kändes som att det var flera hundra personer där inne! Massa folk, ljud och öl där inne… inte direkt det vi hade letat efter. Jag passade i alla fall på att låna en toalett. Hade himla tur att hitta en ledig, med tanke på hur mycket folk det var där… tidigare under dagen hade vi sett en italiensk restaurang på Bath St, så vi gick dit istället. Kände oss ändå ganska nöjda med dagen hittills och ska försöka att gå upp tidigt imorgon. På Bath St låg en fin liten Ristorante som vi glatt steg in i. En servitris frågade i entrén frågan ”How may I help you?” och jag kom på många roliga svar på den frågan. Som tur var svarade C. först med ett ”a table for two please”… restaurangen var liten och hemtrevlig, inte så mycket folk heller vilket var skönt efter vår tidigare upplevelse. Vi tog varsin pizza Buon Gusto (ungefär som en Capricciosa). Jag tog en avslagen cöla (för att lugna magen) medan C. beställde in en öl. Jäkla gött att äta…

Efter att ha blivit mätta och belåtna, var en riktigt god pizza med tunn botten, så gick vi hemåt hotellet. Klockan var närmare tio på kvällen och vi måste upp tidigt imorgon. Tog och använde hotellets vattenkokare till att göra oss lite varm choklad/kaffe (gissa vem som tog vad…) och fikade loss lite på det vi köpt tidigare på dagen. C. var lite klantig och spillde kaffe i sängen… det hade i alla fall inget att göra med att jag viftade till med handen. Släckte runt tolvtiden och somnade nog direkt…

Det här inlägget postades i skurt@ns värld. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Glasgow, dag två – Utforskning av närområdet

  1. BOTten skriver:

    Hmm… Rätt sent att gå upp. Måste ju vara först till hotellfrukosten.

  2. BOTten skriver:

    Tog ni en dusch när ni hade ett sådan fint badkar!!!

    Verkar som ni spenderade större delen av dagen att leta efter matställen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *