Fortsatt kyla, bilaffärer & skurt@ns blogg tar ställning i vargdebatten

Det har på senare tid, tja sedan innan årsskiftet, varit en sträng kyla här i Västsverige. Sträng för att vara Västsverige dvs, på andra håll i landet har köldrekord slagits gång på gång. Det är alltså en kall vinter, en kommande isvinter, i hela landet. Det är väl inte så vanligt? Nja, så här kallt har det inte varit på tjugo år enligt SVT:s trevliga meteorolog Jannike Geitskaret (jo, hon är född i Norge). Kylan ska dessutom fortsätta i minst tio dagar framöver. Det innebär att man nu till helgen kan ge sig ut och gå lite på havet, då isen i vikarna längs kusten är stabil. Ska, som jag skrev om tidigare, också försöka få tag på ett par skridskor… kanske kan ta tillbaka mina gamla skridskor från M.så länge. Idag var det i alla fall runt 14 grader kallt. Alltså fjorton grader kallt – inne i stan! När var det så kallt här senast? Kanske just för tjugo år sedan… de senaste vintrarna har det knappt varit mer än några minusgrader som mest.

Nu när det är kallt i Sverige om vintern igen så kanske man kan börja tro att alla varningar om klimatförändringarna har varit överdrivna. ”Vad då varmare väder pga klimatändringar, titta så mycket snö och kyla vi har!”. Temperaturen, oavsett årstid, kommer dock alltid att svänga upp och ner eftersom det är så många faktorer som spelar in. Tittar man på ett längre perspektiv så ser man dock att jordens medeltemperatur stiger… Sveriges medeltemperatur har från början av 90-talet stigit med drygt en grad. Det kanske är ett ganska kort perspektiv, men trenden håller i sig. Det blir varmare… därför får man vara glad över snön och kylan, det kanske dröjer ett bra tag innan den kommer tillbaka. Eller så kommer den till nästa vinter igen… det är det som är grejen, ingen vet riktigt allt om vädret. När meteorologerna inte kan tippa rätt mer än hälften av gångerna vad det ska bli för väder i övermorgon, hur ska man då kunna veta hur nästa vinter ska bli? Det ska bli snö! Nej, det blir slask… Denna vinter stämde ju faktiskt det gamla talesättet: ”Anders slaskar, julen braskar”. Nu verkar det som om att hela vintern braskar, vilket ju är bra.

All denna kyla är inte så bra för djuren dock, det blir svårare och svårare att hitta föda. Några djur som dock gärna får dö ut är alla mördarsniglar och fästingar. De tar mycket stryk av den här ihållande kylan. Visserligen skyddas de väl något av snötäcket, men tjälen börjar krypa allt längre ner i marken. Ett annat litet djur som inte tål kylan så mycket är T., vår gosiga lilla vavva. Det blir inte mycket utomhusvistelse för honom nu när det är så kallt. Det tar bara en liten stund när han är ute innan han lyfter på någon tass och blir stående. Tur att han inte behöver så mycket motion ändå…

Något annat som isar, om än mest hjärtat, är den pågående vargjakten. Eller tja, den är väl i stort sett avslutad. Totalt 27 djur fick skjutas av. Detta för att bibehålla vargstammen på en nivå av ca 210 djur. I tisdagens GP var det en intressant debattartikel (som du kan läsa här) som essentiellt gick ut på att jägarnas lobbyister har kört en lyckad kampanj i riksdagen för att få till stånd vargjakten. Jag håller till största del med… man har, liksom det står i artikeln, målat upp bilden av vargen som en fara för både människa och tamdjur. Dessutom gick väl i stort sett Alliansen till val med löftet om att man skulle tillåta vargjakt och nu inför det stundande valet 2010 är det väl dags att införliva det vallöftet. Skulle då Sverige, med sin vidsträckta vilda och relativt orörda natur, har inte plats för mer än 210 vargar? Spanien och Grekland, som är två relativt tättbefolkade länder har däremot plats för mer än det tiodubbla antalet vargar. Knepigt alltså… skogarna är, även efter t.ex. älgjakten, tillräckligt fulla av vilt för att vargarna ska kunna livnära sig. Tamboskap kan relativt enkelt hållas säkra från hungriga vargar genom elstängselanordningar. Ok, dags för ett nytt stycke för att avrunda vargfrågan, annars kanske det blir lite långrandigt.

Vad är det då det hela handlar om, varför kan man inte låta vargen få leva i stort sett som den vill? Som jag inledde med så är det jägarna som har drivit igenom vargjakten (majoriteten av svenska folket vill ha en livskraftig vargstam) och det är de som tjänar mest på den. De vill ha rikligt med klövvilt (som man kallar t.ex. älg, rådjur och vildsvin) i skogarna och de vill kunna jaga med lösdrivande hund. Varg dödar faktiskt hundar, men nästan alla hundar som dör är just lösdrivande jakthundar. Det hela är faktiskt ganska löjeväckande, då regeringen anger ett av skälen till avskjutningen till att vara ”för att förhindra inavel av vargstammen”. Hur ska ett mindre antal djur förhindra inaveln? Ju mer vargar det finns, desto mindre borde väl risken för inavel vara? Dessutom kom det i förra kvartalet rapporter om att den svenska vargstammen inte är lika drabbad av inavel som man tidigare har trott, man har inte sett några genetiska fel på djuren. Men istället har man nu skjutit av en massa vargar och hoppas nu på att färskt vargblod ska invandra från Finland och Ryssland. Något annat som är irriterande är att jägarna, som inte fått jaga varg på 45 år, nu gick man ur huse (över 10 000 jägare har deltagit!) för att jaga den hemska vargen. Dessutom har man inte direkt övat på att skjuta varg, vilket har inneburit att ett flertal djur har blivit skadeskjutna. Fem föräldradjur, som har små vargungar hemma i lyan, har också blivit skjutna. Hur bra klarar sig så små vargar i denna kylan? Hur ska de få mat? En ”expert” (mutad av lobbyisterna?) säger dock att de kommer klara sig ganska bra och att man kommer placera sändare på dem. Detta betyder ändå alltså att det kommer dö mer vargar än den totala kvoten på 27 djur. Varför kan inte jägarna, som är erfarna spårare, kolla upp om vargen i fråga har ungar eller inte? Så svårt kan det väl inte vara, nu när det är snö ute och allt, att kolla det? Jo visst, det kanske hade tagit längre tid då, jägarna kanske är otåliga… nu har hela vargkvoten skjutits av på mindre än en vecka! Man har alltså inte ens haft tålamod att vänta på ett riktigt bra skottläge. ”En varg! Pang! Där är en till! Pang! Oj, jag träffade den bara i bakbenet… jäklar, den sprang iväg.”. Suck…

Ok, ett stycke till… jag är medveten om att jag, som aldrig har sett skymten av en varg (förutom på Nordens Ark), inte riktigt vet vad det innebär med vilda vargar och vilken skada de kan åstadkomma. Men ändå, vargar är skygga av sig och går inte gärna i närheten av vuxna människor. Visst, en del vargar går till attack mot boskap pga hunger, men som sagt – man kan ju hålla dem borta med stängsel och dylikt. Det är en komplex fråga, men jag tycker som så här: låt vargen leva!

Så vidare till nästa stora ”snackis” på senare tid… Saab-affären. Det här är ju en fråga som det diskuterats vilt om de senaste månaderna och buden har varit många. Alltså inte buden på själva Saab, utan buden om hur det ska gå. Nu köps de upp av Koenigsegg Group (liten sportbilstillverkare uppbackad av en norsk excentrisk oljemiljardär)! Nej, nu läggs Saab ner! Nej, nu ska visst BAIC (jäkla kineser) köpa dem! Nej, nu köper de bara utrustningen för att kunna tillverka fulkopior av gamla Saab 9-5. Nu läggs Saab ner, en gång för alla! YES, i sista stund köper SPYKER (ännu en liten sportbilstillverkare) Saab och räddar verksamheten! Nej! GM accepterar inte deras bud! Nu läggs Saab ner, igen och igen och igen och igen… osv osv. Turerna har varit många och än idag har inget slutgiltigt besked tagits. Inte vad vi, den breda allmänheten, vet om i alla fall. Stackars alla Saab-anställda, de har kastats mellan hopp och förtvivlan i snart ett år (då första beskeden om att GM skulle göra sig av med Saab kom). Jag menar, hur kul är det att ha jobbat som montör på Saab i drygt 20 år och sedan bli kastad ut i arbetslöshet. Man kan inte så mycket annat än att montera bilar och att kunskap om att montera nya bilar är inte något som är så väldigt eftertraktat just nu. Hur det än går så hoppas jag att Saab överlever, det är ett fint gammalt bilmärke som dessutom är utvecklat i Västsverige.

Det andra stora svenska bilmärket, Volvo, hur ska det gå för dem då? Tja, härom månaden kom ju beskedet att det kinesiska Geely Group har fått sitt bud accepterat. Nu ska de riktiga förhandlingarna, om hur Volvo ska övertas, vilken utrustning som ska ingå och så vidare, ske. Känns inte det himla dumt att kineser ska ta över Volvo? Det tycker jag i alla fall… hur kommer varumärket att stå sig när man kan misstänka att kineser gör billiga fulkopior? Kineser är kända för att förfalska och kopiera allt de kommer över. Visst, Volvo kommer vara kvar i sin ursprungliga form här i Västeuropa, men hur blir det i Kina? Det är ju ett av de största argumenten för försäljningen, att Volvo äntligen ska kunna etablera sig i världens mest folkrika land. Men vad är det som säger att Geely inte bara gör en kopia av den senaste, mest avancerade, Volvobilen och säljer den under ett annan namn i Kina? I så fall går väl inte en krona till Volvo, som nu är ett (i detta framtidsscenario) dotterbolag i Geelykoncernen, och vad har man då tjänat på försäljningen till Kina? Även om man sagt att Volvofabriken i Göteborg kommer vara intakt, vad är det som säger att man inte framöver flyttar allt mer produktion till Kina? Man har sagt att man ska behålla produktionen i Sverige, alltså sagt det. Ord betyder inte så mycket efter några år… jag hade hellre sett att svenska Konsortium Jakob hade köpt Volvo. Visst, man kanske inte är lika resursstarka som Geely Group, men det har ändå visat sig genom Ford-affären hur dåligt svensk företagsmentalitet passar ihop med utländska ägare.

Nåväl, kanske är dags att avrunda det här inlägget… ska ta och fixa i ordning lite här hemma. Det är läge att göra det, efter att ha varit frånvarande från tie ben längre perioder. C.kommer strax hem från sin skola, där hon endast kommer gå ett kortare tag till. Sedan är det dags för LIA (lärande i arbete), ett begrepp jag känner till från den period 2006 då jag startade igång denna blogg, innan hon är klar som logistiker. Hoppas att det finns läge för jobb direkt efter examen, kanske genom de kontakter hon har knutit på sina tidigare ”li:or”. Kommande, och sista, LIA kommer kanske att tillbringas på Eka Chemicals. Den som lever får se… nu ska jag i alla fall fixa i ordning så här är fint inför ikväll. Då ska vi nämligen iväg och se på film (i GR).  Blir kul… fast innan dess ska vi ta en promenad i närområdet och fota lite grann. Måste dokumentera den här granna vintern så att man i framtiden kan visa sina tvivlande barnbarn (om man får några) att vi visst faktiskt hade något som kallades snö. Imorgon ska vi, som jag skrev i förrgår, iväg till PB en sväng. Undrar om det går att åka skridskor på havsisen? Den som överlever får se…

Det här inlägget postades i skurt@ns värld. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *