Omgång 2: IFK – BP 2-0 (1-0)

Andra omgången (spelades 8 april) blev en lika stor succé som det första och slutade även den med en stabil seger. C. och jag laddade upp på Trädgårdsföreningen med fika, himla skönt i solen. Precis som hela den här våren (åtminstone slutet av mars och hittills i april) så var det soligt och kallt ute. Bra förutsättningar för en allsvensk match i alla fall. Väl inne på arenan så kändes det rätt skönt, vi satt lite i lä och solen värmde skönt på benen. Innan matchen så tackades Mattias Bjärsmyr för att han var på väg att spela sin 200:e a-lagsmatch med IFK, han fick lite blommor och sånt av ordförande Bertil.

Spelet var väl stundtals hyfsat, men det här var ingen riktig kanonmatch. IFK pressade i alla fall tillbaka BP direkt från start och skapade en del chanser framåt. Som t.ex.  när Dyrestam (vänsterback för dagen) dröjde sig kvar efter en fast situation och drog till på halvvolley. Bollen for som en projektil rätt upp i kryssribban, men tyvärr inte in. Hade kunnat bli årets mål. 1-0 kom istället lite psykologiskt i den 27:e minuten då BP hade börjat spela upp sig lite. Sam Larsson, som i övrigt var blek, spelade i sidled till Philip Haglund som drog till ett snabbt och lite lurigt skott. Det smet in vid målvaktens vänstra hörn. Efter målet så tog faktiskt BP över lite grann, dock utan att skapa några farliga chanser. Istället var det IFK som fick en gyllene chans i den 36:e minuten: Hysén slog en perfekt djupledsboll på DMK som kom fri med målvakten, rundade densamme och la bollen mot öppet mål. Tyvärr så hade en BP-back jobbat hem bra och kastade sig fram och täckte ut till hörna. Så såg det ut fram till halvlek, IFK satsade på bollar mot sina två snabba forwards (Hysén och DMK), och lät BP trilla lite boll.

I andra halvlek så tog faktiskt BP kommandot från start och hade en hel del spel. Alldeles för mycket. Helt plötsligt, typ i 55:e minuten, så kom Emil Salomonsson förbi sin gubbe i straffområdet och ramlade ganska enkelt i nästa duell. Det blev en tveksamt dömd straff. Hur som helst, Hysén – som är förste straffskytt – tågade fram och… sköt över. Andra straffen i rad som resulterade i detta. Lite kasst… efter det tog faktiskt BP över totalt i en tiominutersperiod, IFK hängde lite med huvudena. I den 64:e minuten fick dock Tobbe lite revansch, han spelade bollen till DMK som kom förbi sin gubbe, sökte sig inåt mitten av straffområdet och sköt ett snabbt och lite oväntat skott. Även detta smet in vid målvaktens vänstra hörn, men nog borde målvakten ha tagit det. Efter 2-0-målet gick luften ur BP lite grann, IFK pressade på rejält ett tag. Med kvarten kvar så började IFK dra sig tillbaka och tillät BP att anfalla lite grann igen. Bra att träna lite försvar inför nästa match, den borta mot Elfsborg. Segern, eller ens nollan, var dock aldrig hotad. BP fick bara till två skott på mål på hela matchen.

De bästa spelarna i IFK var för dagen Bjärs, Jakob (han är typ alltid bra) och inte minst Haglund. Den sistnämnde har verkligen blommat ut den här säsongen och tar lite mer djupledslöpningar, vilket är viktigt för anfallsspelet. Roligt att DMK fick göra mål också, hans första allsvenska mål. Efter två omgångar så leder IFK före IFK Norrköping, de enda lagen som har full pott. 5-0 i målskillnad känns ju rätt ok. Nästa måndag så spelar man alltså borta mot Elfsborg, en match som på förhand känns rätt intressant.

Det här inlägget postades i Allsvenskan 2013. Bokmärk permalänken.