Omgång 9: IFK – KFF 2-0 (1-0)

I söndags var det återigen dags för match när IFK mötte KFF, något som på förhand kändes som en ganska tuff uppgift. Kalmar har börjat årets Allsvenska ganska bra och var inför mötet med IFK på en fjärde- eller femteplats (vem bryr sig liksom?). C. och jag var självklart på plats. Efter att ha gått en sväng inne i stan och shoppat lite (bl.a. en snygg tröja till C. på Blåvittshopen) så laddade vi upp inför matchen med lite mat på Malaysia Sate Restaurant. God mat (kycklingspett, för andra gången inom några dagar, ris och jordnötssås) och en helt okej uteservering. Det var, trots ett ganska skapligt väder och att IFK även denna vecka hade utsett matchen till en familjetillställning, inte så himla mycket folk. ”Endast” 10 047 åskådare kom till plats, men nåja… över 10 000 i alla fall.

IFK startade matchen enligt följande: Alvbåge – Adam – Bjärs – Wähler – Dyrestam – Sobralense – Jakob – Haglund – Sam Larsson – Söder – Hysén. En identisk startelva från matchen mot Halmstad alltså. Matchen var egentligen IFK:s från början till slut, man lät inte Kalmar skapa några chanser alls egentligen. Trots att det bara är några dagar sedan, så kommer jag inte ihåg jättemycket detaljer från matchen. Sitter liksom inte och skriver ner vad som händer. IFK hade i alla fall ett mer kontrollerat bollinnehav, och man skapade också de farligaste chanserna. Hysén hade en farlig nick i 19:e minuten. Innan dess hade Alvbåge slarvat lite i eget straffområde, han tappade en boll han skulle plocka upp. Ingen fara på taket då en back rensade undan direkt. Matchens första mål kom i 38:e minuten efter slarv från en KFF-back som slog en väldigt lös och missriktad passning. Denna fångade Hysén upp, drev bollen mot den backen som inte fick bollen och sköt 1-0 via en tunnel på samme back. Ett riktigt snygg mål och rättvist med. Sobralense klev av skadad i slutet av halvleken och ersattes av Salomonsson. ”Sobra” hade innan dess varit riktigt dålig med flera bolltapp på mittplan och dåliga passningar. Har aldrig riktigt gillat honom i IFK-tröjan… Emil, den nyinbytte, var däremot pigg och skapade direkt mer än Sobralense hade gjort. Bland annat fick han ett halvt om halvt friläge i 45:e minuten när han sprang jämsides med en KFF-back, kom om fast i dålig vinkel, och sköt utanför. 1-0 till IFK i paus efter en så där halvlek, man spelade inte jättebra direkt. Samtidigt var försvarsspelet bra, till och med Wähler har verkligen kommit igång den här säsongen. Han gjorde flera fina brytningar som på något vis är typiska för honom: all in och pang bort med bollen och pang omkull med motståndaren…

I andra halvleken spelade ett lag upp sig rejält och det var som tur var IFK. Man fick ett bättre tempo och hade ett bättre passningsspel. I 56:e minuten så kom Hysén loss på vänsterkanten och sköt ett hårt skott i lite dålig vinkel som målvakten räddade. På den efterföljande hörnan så fick IFK ett långt tryck på KFF. Bollen slogs in och ut i straffområdet innan Haglund till slut passade en hög pass till Jakob. Denne drog till på volley, ett riktigt hårt skott, som målvakten till slut räddade. IFK kontrollerade spelet och släppte knappt till några chanser alls, KFF hade mest ofarliga långskott och dylikt. Domaren för dagen var Markus Strömbergsson och han hade inte någon jättebra dag på jobbet. Strax efter 70:e minuten så kom han att ta en hel del knepiga domslut mot IFK, bl.a. då Haglund sprang ikapp sin motståndare, slog bort bollen och sedan fällde KFF:aren. Inte nog med att Strömbergsson dömde frispark för Kalmar, han gav dessutom ett gult kort till Haglund som därmed missar matchen mot Gefle (ikväll). Kasst… tack vare dessa frisparkar så fick KFF ett visst tryck på slutet, dock utan att skapa några jätteheta chanser. Alvbåge gjorde bl.a. en bra räddning på just en sådan frispark. I den 81:e minuten kom istället avgörandet: Hysén nickade med sig bollen (en hög lyra från straffområdet) förbi sin back, rundade KFF-målvakten och sedan rullade han in bollen i öppet mål. 2-0 och matchen var avgjord. Skönt att de kunde stänga matchen till slut. Kändes dock inte som att KFF var så farliga, men man vet aldrig. Bra idag var som vanligt (förutom mot AIK) mittfältet samt så klart Hysén då.

Det här inlägget postades i Allsvenskan 2013. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *