Omgång 12: IFK – DIF 0-0 (0-0)

Den här matchen spelades för två veckor sedan, den 17 juni alltså. Känns väldigt avlägset. Hmm, vad var det för väder liksom? Jo just det, soligt var det. Tur att man har Barabens highlights att titta på alltså… C. och jag var i alla fall på plats, så klart, trots minnesbortfallet. Oroade mig väl för RDIM, som vanligt… Det var på förhand uppmålat som en högriskmatch och polisbevakningen var ganska massiv. Tur att IFK är en ”ideell” förening och slipper polisnotan… 🙂 Det var ganska massivt tryck på läktarna – 11304 personer var där och väsnades, tur vi hade öronproppar i. Fint väder och grön och fin gräsmatta – perfekt förutsättning för fotbollsunderhållning.

IFK startade enligt följande: Alvbåge – Emil (på sin, enligt mig, rätta plats) – Dyrestam – Hjalmar – Adam – Sobralense – Jakob – Haglund – Sam Larsson – Söder – Hysén. Det var en ganska svängig match detta, lagen spelade ganska jämnbra. Precis som när man möttes i cupfinalen ett par veckor innan så var detta en jämn historia. Inget av lagen tog riktigt tag i matchen, utan det var ganska böljande spel. DIF hade en farlig chans redan runt den tionde minuten då Tibbling (eller nåt) sköt tätt utanför. Sedan böljade spelet åt andra hållet, IFK hade några riktigt farliga chanser runt minut 11, bl.a. ett rykande skott av Söder (”wow, han vågade skjuta” var den spontana reaktionen). Man spelade ganska bra ändå och hade ett ganska fint kombinationsspel, framför allt på högerkanten där Salomonsson kommer till sin fulla rätt som högerback (han agerar mer högerytter emellanåt). DIF hade det jobbigt på sin vänsterkant. Dock ledde det sällan till något riktigt farligt för IFK. Söder var annars på bettet idag, i den 25 minuten så snappade han upp en defensiv nick av DIF och sköt direkt – precis utanför målvaktens vänstra stolpe. IFK tog över matchen ett tag där mellan 25:e och 35:e minuten, innan det ånyo jämnade ut sig. Hysén då? Jo, han var också ganska bra denna matchen. I den 30:e minuten tog han emot en DIF-nick strax utanför straffområdet och sköt direkt mellan benen på DIF:s Johansson. Målvakten, den äcklige norrmannen, kastade sig och gjorde en kanonräddning precis nere vid stolproten. I just den 35:e minuten så borde IFK ha fått straff, det syns tydligt på reprisbilderna. Söder hade letat sig in bakom DIF:s backlinje vid ett svepande inlägg från Adam. En DIF-back höll lagom mycket i honom i armen så Söder tappade balansen och ramlade, annars hade han gjort 1-0 där. Domare Martin ”Bara-jag-såg-handsen” Hansson, aka Martin ”Jag-lägger-mig-platt” Hansson friade…  i en lite senare sekvens, i minut 37, så kom DIF:s farligaste chans i matchen: Erton Fejzhullahullahu blev frispelad till höger i straffområdet och sköt ett hårt markskott mot Alvbåges högra stolpe. Alvbåge kom dock ut bra och gjorde en kanonräddning med högerfoten. På den efterföljande hörnan har DIF en farlig nick som dock går över krysset. En ganska bra halvlek från IFK:s sida ändå, fastän man inte riktigt har grepp om matchen.

I den andra halvleken så skapar IFK några halvchanser, bl.a. försöker sig Adam på ett skott i 49:e minuten och Sam är nära att få bollen till Hysén i straffområdet i den 57:e minuten. I en kontring i den 59:e minuten så får DIF en lite halvt om halvt gratischans då Dyrestam rensar undan bollen rätt till en framstormande djurgårdare. Haglund reder ut situationen, som utspelar sig i utkanten av straffområdet, genom att ”gå på kropp” och tackla bort den klene djurgårdaren. Någon domare kunde nog ha dömt straff där, men Hansson gör (faktiskt) en korrekt bedömning. Sobralense blev utbytt i den här vevan, han var väl inget vidare, och gick rätt ut i omklädningsrummet utan att gå fram till ledarna. Ganska sur vinnarskalle det… Det hände mycket där inom loppet av några minuter; IFK fick en hörna i den 60:e minuten. En bra slagen boll av Sam blir hårt nickad mot mål av Haglund, men en DIF:are står på mållinjen och rensar undan. Runt den 70:e minuten tar DIF över spelet lite grann och skapar en del farligheter, den bästa chansen fick Tibbling som efter ett inlägg från högerkanten blev helt ”ren” till vänster i IFK:s straffområde. Lite dåligt försvarsspel där… djurgårdaren laddade länge (säkert en sekund) för skott och sköt till sist rätt Alvbåge i IFK-målet som återigen tog några steg ut och täckte av bra. IFK fick bara en halvchans till i matchen, när Hysén sköt över i ett svårt läge till vänster i straffområdet. Nåväl, Stiller – som byttes in på slutet (som vanligt) – stångades och stökade och fick nästan en chans på ett inlägg på stopptid. Men men, 0-0 blev det och det nykomponerade försvaret höll i alla fall nollan mot ett DIF som verkar vara på frammarsch. Alvbåge var väl bäst idag, han gjorde några riktigt svettiga räddningar. Söder märktes inte av så mycket i andra halvlek, men det kändes ändå att han var lite på gång. 0-0 kändes ändå som en liten förlust, man borde ha vunnit idag.

Det här inlägget postades i Allsvenskan 2013. Bokmärk permalänken.