Omgång 16: Brommapojkarna – IFK 2-1 (2-0)

Den här matchen lyssnade vi på via radio, närmare bestämt via appen Sveriges Radio Play. Tur var väl det, för maken till dålig prestation IFK presterade denna dag… Det var för ca 1 ½ vecka sedan, den 13 juli, som IFK:s förlustfria och BP:s vinstfria svit tog slut. Vi hade grillat goda ryggbiffar och gjort i ordning egenfixad ugnsstekt potatis. Vädret var kanon, varmt och soligt, och allt var upplagt för ytterligare tre bärgade IFK-poäng och fortsatt serieledning. Istället blev det en verkligt neslig förlust och tappad serieledning till värsta konkurrenterna i Maratontabellen: MFF… inte nog med att IFK förlorade, vi fick lyssna på två riktiga nötter som kommenterade matchen. Alltså, SR verkar inte ställa några krav alls på de som kommenterar matcherna. De här två var, av olika, grader röd-svarta (BP:s färger alltså)… den ene malde på om vad BP hade gjort och inte gjort, och kanske gjort, istället för att kommentera matchen. Jättekul att knappt höra något av vad IFK gjorde… så fort BP fick bollen så pratade han dock på om matchen. Det var väl mer spännande… suck säger jag bara. Eftersom vi, tursamt nog (precis som Gefle borta förra året), inte köpte matchen utan lyssnade på radio så har jag fått gagna mig av info från Baraben och officiella.

Jaja, IFK startade med följande elva: Alvbåge – Emil – Dyrestam – Hjalmar (suck…) – Logi – Sam Larsson – Gerzic (va kass han har varit) – Jakob – Farnerud – Hysén – Söder. Eftersom Haglund, som har varit himla bra i år, var avstängd efter sina gula kort i förra matchen så fick Gerzic chansen igen. Tog han den? Nä… verkar inte så. Kommer han någonsin ta den? Ytterst tveksamt. Han är bara en riktigt kass värvning… men det var ju inte lätt för Mild att veta, han var bra i ÖSK. Skador och annat satte väl kanske käppar i Gerzic-hjulet, för nu är han bara omständlig och långsam. Eftersom Adam fick ett gult kort mot HIF, och därmed var avstängd, så fick Logi (som de visst uttalar Loji) chansen från start, för första gången i år. I övrig så var det samma lag som mot HIF senast. Farnerud spelade återigen småskadad och blev utbytt redan efter 32 minuter. Han ville egentligen inte ha spelat alls, men eftersom skade- och avstängningsläget var väldigt illa – IFK hade fem (!) juniorer på bänken – så kände han sig tvungen att ställa upp.

Matchen vette katten hur den var, har bara bilderna från Barabens highlights att gå efter. 1-0 kom redan efter 9 minuter. En frispark slås in i straffområdet och Hjalmar förlorar mot Albornoz (eller vad han nu heter) och bollen far förbi en chanslös Alvbåge. IFK var sega, skapade knappt något. Ett skott av Söder som gick i burgaveln var bästa chansen. Istället för att rycka upp sig och göra 1-1 så kommer istället 2-0 i samma spelminut som Söders skott, nämligen den 23:e. Möjligen direkt efter utsparken så kommer en brommapojk ren på IFK:s vänsterkant (där den dynamiska islänska duon Hjalmar-Logi huserar), in i straffområdet och skjuter ett hårt skott i mål intill Alvbåges vänstra stolpe. Ett skott som möjligen Alvbåge kunde ha tagit, men man kan inte klandra honom. Däremot kan man klandra andra, som låter BP kontra in 2-0 så lätt. Farnerud kunde knappt springa alls, så det var lite klent försvar på vänsterkanten. Men seriöst, nu när jag tittar extra på ”highlightsen” så ser jag att både Hjalmar och Logi agerar ytterst tveksamt mot brommapojken. De är båda först mot bollen, men brommapojken – som dessutom gör sitt första allsvenska mål – tråcklar sig genom de båda fånen från Island och sprintar mot mål. Strax bakom kan man se Logi lojt jogga efter honom. Suck, han gav liksom upp redan innan… riktigt uselt försvarsspel. Mot tabelljumbon… som inte hade vunnit på sju omgångar… allvarligt liksom. Nåja, 2-0 i paus var det. Det kändes ändå inte kört, men det kanske mest var för att man knappt hörde vad IFK hittade på.

I andra halvleken så är det BP som fortsätter att styra spelet och skapar lite halvchanser. IFK verkar uddlöst tills helt plötsligt när, efter ett inkast och ett inlägg, Söder helt plötsligt nickar in 2-1. Han gör alltså mål för fjärde matchen i rad. Detta sker redan i 61:a minuten, IFK hade alltså hela 30 minuter på sig att jaga en kvittering. Det kändes då, där vi satt i solskenet på altanen i PB, som att IFK var på gång – de kommer minsann att vända på detta. Så blev det inte, vilket man redan kunnat lista ut genom att ha läst rubriken. IFK hade lite halvfarliga hörnor, men däremellan stack BP upp och hade flera bud på 3-1. Söder fick till ett hyfsat skottläge efter väggspel med Hysén, men sköt rätt på målvakten. På övertid nickade Jakob i ett farligt läge fast målvakten räddade igen. Närmare än så kom aldrig IFK och man förlorade mot ett bonkargäng som BP. Att jämföra med 5-0 borta mot jäfla Gefle förra året… IFK verkade inte alls ha någon energi i den här matchen, man hade knappt ens någon slutforcering att tala om liksom. Det ska ju vara full fart framåt från minut 61 då Söder reducerade. Mata bollar mot pojkarna i Brommas straffområde. Men nä… himla besvikelse alltså, sådana matcher som denna måste man nästan minst få oavgjort i för att ha chans på guldet i höst. Det enda positiva var väl att IFK fick vädrat ett par juniorer (vilka det nu var, de gjorde inte något direkt utmärkande) och att Söder gjorde mål igen.

Det här inlägget postades i Allsvenskan 2013. Bokmärk permalänken.