En dag i ett liv 2021

Idag är det ännu en dag i ett liv. Soliga september är här, om än med kalla mornar. Idag var det i alla fall 10 grader, så det funkar med kortbyxor ännu. Den tjocka IFK-collagetröjan är dock på. Nu så här på förmiddagen är det runt 18-19 grader och väldigt soligt och grant. Tänkte på det tidigare idag att man har så svårt att komma ihåg enskilda dagar, jag menar dagar då det inte har hänt något speciellt. Speciella dagar, som t.ex. ankomsten till Legoland i september för två år sedan kommer man rätt lätt ihåg. Men vad gjorde man på vardagarna för 10 år sedan? Jobbade? Antagligen, men mer än det då? Behöver man komma ihåg det? Nja, men det kanske kan vara roligt ändå? Därför tänkte jag skriva lite om dagen som utspelade sig igår, en helt vanlig dag med skola, förskola, skola (för mig) och jobb (för C.). Har förvisso skrivit om dagen igår på almanackan, men det blir inte riktigt lika utförligt som denna text.

Igår var det första september och en alldeles finfin dag. Jag lämnade ungarna till respektive skola, EA först som vanligt. Så som det har hänt ibland på senaste så var vi i ganska god tid, var framme ”redan” 7:56 (skolan börjar 8.00). Hann alltså att låsa fast cykeln och ta oss upp i lagom tid, EE:na sprang lite före, för att EA skulle gå in. Vi tar alltid avsked i första dörröppningen, precis innanför ytterdörren. Det var bara första dagarna jag följde med ända in till klassrumsdörren, som är precis vid EA:s skåpsutrymme (fast det är inget skåp). Sedan vände EiS och jag neråt cykelvagnen igen, han hoppade ner från stenen bredvid högsta trappsteget (han börjar bli så stor nu). In i vagnen igen och iväg med cykeln. EiS brukar ofta prata när han sitter där inne i vagnen med fördraget plastskynke, och jag brukar svara lite disträ ”Jaha, mhmmm, jo det var en fin katt” osv. Svårt att konversera ordentligt i just det läget. Väl hemma så gick vi in och satte oss vid tv:n. EiS fick sig en banan, för som vanligt hade han inte ätit så mycket frukost en timme tidigare. Såg lite på Netflix, för det har inte varit så mycket sådant just på senaste. Netflix (NF) alltå, det har varit mest YouTube (YT) hela sommaren med Mario, Minecraft (fast mest Mario ändå) och allt vad det har varit. Tramsiga, enligt min mening, kompilationer som andra ungdomar med för mycket fritid har satt ihop. Eller det kanske är vuxna, det framgår inte riktigt. Handlar i alla fall mest om gamla 8-bitars Mario som de har med i sina videor där allt möjligt händer (som inte var med i de gamla spelen…). YT Kids har de sett mest på för övrigt, för EA har haft en period där han inte vill se reklam ett tag nu. Är lite rädd för att det ska vara något läskigt klipp, vilket det ibland är på vanliga YT.

Just igår hittade jag ett Pokémon-program på NF. Det var gjort i sedvanlig japansk stil med stora ögon, massa blinkande effekter och sådant som hör till. Vi kollade lite bara, sparade det till senare så att EA kunde få kolla med. Jag valde istället gamla fina klipp på YT, t.ex. ”Sill” med Galenskaparna och ”VM i hoppa bort”. Efter en stunds mysande, då EiS satt i mitt knä fick det vara nog. Lite småprotester mot att gå till FV, som sig bör, men sedan kom vi iväg. Tidigare dagar, framför allt förra veckan, så stannade vi till på lekplatsen på väg till förskolan. Men nu är det så blött och kyligt på morgonen, skönare att se lite tv då. Väl framme på förskolan så sprang han snabbt till dörren, kom först fram som vanligt. Tidigare dagar i veckan har det varit lite svårt att få in honom på avdelningen, men idag tog jag av honom skorna och så smet han bara in. Utan att säga hej då (vilket han i och för sig, av olika anledningar, oftast inte brukar göra). Skönt när det går så lätt, tidigare i veckan var han ledsen och grät när jag gick. Känns inte så jättekul direkt… han vet att jag är hemma och ”går i skolan”, så han vill gärna vara hemma han med. Utan stress så kunde jag ta mig hemåt igen.

Väl hemma hann jag bara med att göra lite nödvändiga saker och plocka lite disk (har hållit undan disken den här veckan) innan klockan redan var 10 och det var dags för dagens föreläsning. Jäklar vad den kvinnan pratade, pratade om forskning som hon själv hade bedrivit. Fick skriva så gott det går, tur att man kan skriva hyfsat fort på en dator ändå. Var så inne i vad jag skulle göra, tänkte gå ut och greja lite efter föreläsningen, så jag nästan glömde bort lunchen. Solen värmde skönt och efter att ha kastat i mig lunchen (pasta och vegofärssås) så gick jag ut för att fixa lite med stolpen närmast huset. Tidigare i veckan sågade jag klart den, tog bort det rötna på toppen, och grundade med Visir-oljan. Nu fixade jag till den biten som ska ligga ovanpå, som en liten hatt. Tog en gammal bit som jag använt som slipklots och sågade till den till lagom storlek. Jäkla svårsågad, det är en gammal bit av sibirisk lärk som var kvar från sommaren 2019 (då vi fixade farstun). Till slut blev den hyfsad i alla fall, något för smal kanske, men det funkar. Mer än så hann jag inte göra förrän klockan redan var 13.04 och det var dags att kasta sig på cykeln för EA-hämtning. Kopplade loss cykelvagnen, brukar ställa cykel och vagn utanför carporten efter lämningarna, hade nämligen planerat att cykla ner med honom till CG efter skolan.

Väl framme på skolan, ställde mig nere vid soprummet som vanligt, så kom jag på att jag inte hade anmält i Skola24… en sen anmälan, från 13.15 fick det bli. Passade i alla fall på att anmäla resten av dagarna i veckan när jag ändå var igång. Igår funkade det inte att anmäla via mobben… Hämtade EA, växlade några ord med fröken, och sedan gick vi in på Kissmonster-bekämpning. Idag, precis som igår, väntade jag strax utanför själva WC-utrymmet. Det funkar ju bra, så länge jag är i närheten. Idag, alltså torsdag, så ska jag stå en bit längre bort igen.
Efter avslutat ärende så berättade jag för EA om de senaste Pokémon-fynden, hade loggat in snabbt på morgonen och tagit ett par bestar som vi inte hade haft. Sedan följde en lång Pokémon-resa, som började borta vid stoppet i närheten av idrottsplatsen. Cykla lite, stanna, snurra på stoppet, ta nån Pokémon som vi inte hade, samla in bollar, cykla vidare lite, stanna osv osv. Stannade till då och då hela vägen ner till CG. Var inne en stund i affären och snurrade runt, samlade på mig ingredienser till dagens nya maträtt (i alla fall för oss). One pot pasta heter den, med vitlök, pasta, vita bönor, soltorkade tomater och grädde. Ingen jättenyttig rätt kanske, men vegetarisk i alla fall. Efter att ha varit inne i affären en bra stund, hittade inte soltorkade tomaterna, så blev vi klara. EA hade hittat en målarbok med lite pyssel och text i som EiS skulle få titta i. Lite cykling igen, med en dignande kasse på styret, en liten småkrock (EA är lite dålig på att hålla sig till höger ibland), några stopp på diverse stationer, lekplatser och tunnlar så kom vi till slut hem. Klockan var då 15.10… bara fem minuter innan hämtning av EiS! Snabbt in, ladda mobilen lite (Pokémon Go, som det ju heter, drar mycket batteri) och in med kylgrejerna. Snabbt iväg igen… var iväg väldigt länge, från ca 13:30 – 15:10. Fast det var en uppskattad cykeltur!

Efter EiS-hämtning, han var på WC när vi kom och ville gå ut och leka, så tog vi oss till lekplatsen i närheten (Usefin) för att gunga lite. EA cyklar iväg själv i förväg, har stort självförtroende när det gäller cykling nu. Har pushat honom så att han ska lära sig att ta fart själv på gungorna, men det har inte gått så bra ännu. Så inte heller idag, även om han lyckades lite på slutet. Ska försöka senare idag igen. Träffade på en mamma som var där med sin lilla 2-åriga dotter. EiS lyckades ramla och slå sig inte mindre än tre gånger på den lilla stunden vi var på lekplatsen. Först fick han hela munnen full med sand, sedan slog han sitt knä (när han återigen klättrade på repet vid stolparna, fast åt andra hållet) och sedan slog han hakan i rutschkanan när han klättrade upp för den. Suck… fast det jobbigaste var att EA slog upp sitt skrapsår som han ådrog sig ute på skolan i måndags, så det blödde lite nu igen. Blod är ingen hit, så vi fick snabbt åka hem. Gick bra att cykla hem i alla fall, och väl hemma fick jag tvättat bort lite stelnat blod medan EA tjöt som en stucken gris… inte lätt med blod alltså. Fick tvättat av EiS också, brukar tvätta både händer och fötter – blir så svettigt på förskolan. Efter det så blev det tv för hela slanten för gossarna. Jag passade på att se lite mer Galenskaparna med dem, VM i gymnastik och Curling PS samt hoppa bort igen. EA skrattade mycket åt gymnastik-parodin, speciellt när Flemming Fartland tappade byxorna (vilket var det EiS gillade mest). Sedan gick klockan, som den ju alltid gör, och det var dags att börja med maten – medan tv:n ändrade läge till Pokémon-serien…

När C. kom hem en stund senare så var det bara ett litet tag kvar på maten. Hon gick in lite till gossarna medan jag slutförde käket, och hjälpte mig sedan med att riva ost och citron (garnering på toppen av grytan). Maten var väl helt ok, en krämig gryta med smak av tomat och citron. Samt vitlök förstås. Blev bra matlådor. Efter maten, EE:na åt bara pasta, så var det lite efterrätt som var kvar sedan i förrgår (då Team JoCa firade 20 års-jubileum) – daimtårta och lite kladdkaka. Det slank ner utan problem. Sedan var ungarna så trötta, EA hade haft gymnastik för första gången i skolan (hade gått bra till slut) och EiS verkar köra slut på sig själv på förskolan, så det var dags att gå och lägga sig. Blev en ganska lång läsning, Harry Potter och den flammande bägaren, för EA medan EiS inte orkade med så mycket innan det var godnatt. Efter läsningen fick C. komma upp och släppa till naglarna och vågskvalp (det senare en något nyare företeelse, bara använt det i några veckor).

Resterande kvällen ägnades åt lite läsning (JL) och lite tv-tittande, samt lite koll på datorn.
Strax innan 23 var det godnatt för de vuxna och så var en dag i ett liv till ända.
Så kan det gå, dagarna går fort och man kommer inte ihåg ens en bråkdel av dem. Men just denna dagen, den 1 september 2021, kommer man att kunna komma ihåg. Om man läser detta inlägg alltså.

Nu är det snart bara 1 h kvar innan EA-hämtning på nytt. Har ett seminarium kl 14-15:45, så får låta honom köra lite Pokémon Go under tiden. Eller se på tv… se t-vä som EiS brukade säga för inte så länge sen. Undrar om jag hinner gå ut och tvätta fasaden lite. Borde ha gjort det istället för att skriva, men var så trött. Sov lite kasst inatt, inne hos EA som jag var fr.o.m. kl. 03. Nåja, lite tvätt får det bli… först lite snabblunch dock!

Det här inlägget postades i skurt@ns värld. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *